Sastojci:
Potrebna su jaja XL (s ljuskom teška oko 70 g)
Biskvit:
100 g maslaca,
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje,
5 žumanjaka
ribana korica i sok ½ neprskane naranče
100 g glatkog brašna,
2 žličice BIO praška za pecivo
100 g mljevenih badema.
5 žlica krupno rezanih lješnjaka
5 bjelanjaka,
prstohvat soli
sok 1 naranče
2 žlice likera od naranče i
2 žlice meda
Krema 1.: 500 g mladog ocijeđenog sira
prstohvat soli, 60 g vanilija šećera
sok i ribana korica ½ neprskanog limuna
2 i ½ listića želatine, 400 ml slatkog vrhnja
Krema 2.: 150 ml mlijeka, 90 g šećera
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
2 listića želatine, 250 g čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja mileram (30 % mm)
ribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice likera od naranče.
Glazura:
100 ml slatkog vrhnja,
30 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa
Priprema:
Za biskvit, na pari otopite čokoladu i održite je mlakom. Kalupu veličine 20x36 cm dno obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Prosijate brašno i prašak za pecivo pa pomiješajte s mljevenim bademom i grubo rezanim lješnjacima. Stucite maslac i šećer pa utucite mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, sok i ribanu koricu naranče. Naizmjenice umiješajte (ne mikserom) smjesu brašna i snijeg bjelanjka. Tijestom napunite kalup i pecite 30-35 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 3-4 sata. Zatim biskvit prerežite na dva lista. Listove premažite sokom 1 naranče.
(Dan ranije sir stavite u cijedilo i odložite u hladnjak) Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte sir, sol, vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Zagrijte sok ½ limuna i otopite ocijeđenu želatinu, dodajte 1 žlicu kreme od sira pa smjesu umiješajte u kremu od sira. Slatko vrhnje stucite u šlag i žlicom umiješajte u kremu sira. S 5 žlica kreme napunite vrećicu za ukrašavanje. Kremu odložite u hladnjak.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.
Zagrijte liker i med. List biskvita stavite u čisti kalup, premažite s ½ premaza od meda. Zatim premažite s ½ kreme od sira pa premažite čokoladnom kremom potom ostatkom kreme od sira. Položite na kremu drugi list biskvita, premažite i premažite ostatkom premaza od meda. Kolač odložite u hladnjak 4 sata.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške/Kruna.
Potrebna su jaja XL (s ljuskom teška oko 70 g)
Biskvit:
100 g maslaca,
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje,
5 žumanjaka
ribana korica i sok ½ neprskane naranče
100 g glatkog brašna,
2 žličice BIO praška za pecivo
100 g mljevenih badema.
5 žlica krupno rezanih lješnjaka
5 bjelanjaka,
prstohvat soli
sok 1 naranče
2 žlice likera od naranče i
2 žlice meda
Krema 1.: 500 g mladog ocijeđenog sira
prstohvat soli, 60 g vanilija šećera
sok i ribana korica ½ neprskanog limuna
2 i ½ listića želatine, 400 ml slatkog vrhnja
Krema 2.: 150 ml mlijeka, 90 g šećera
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
2 listića želatine, 250 g čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja mileram (30 % mm)
ribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice likera od naranče.
Glazura:
100 ml slatkog vrhnja,
30 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa
Priprema:
Za biskvit, na pari otopite čokoladu i održite je mlakom. Kalupu veličine 20x36 cm dno obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Prosijate brašno i prašak za pecivo pa pomiješajte s mljevenim bademom i grubo rezanim lješnjacima. Stucite maslac i šećer pa utucite mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, sok i ribanu koricu naranče. Naizmjenice umiješajte (ne mikserom) smjesu brašna i snijeg bjelanjka. Tijestom napunite kalup i pecite 30-35 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 3-4 sata. Zatim biskvit prerežite na dva lista. Listove premažite sokom 1 naranče.
(Dan ranije sir stavite u cijedilo i odložite u hladnjak) Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte sir, sol, vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Zagrijte sok ½ limuna i otopite ocijeđenu želatinu, dodajte 1 žlicu kreme od sira pa smjesu umiješajte u kremu od sira. Slatko vrhnje stucite u šlag i žlicom umiješajte u kremu sira. S 5 žlica kreme napunite vrećicu za ukrašavanje. Kremu odložite u hladnjak.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.
Zagrijte liker i med. List biskvita stavite u čisti kalup, premažite s ½ premaza od meda. Zatim premažite s ½ kreme od sira pa premažite čokoladnom kremom potom ostatkom kreme od sira. Položite na kremu drugi list biskvita, premažite i premažite ostatkom premaza od meda. Kolač odložite u hladnjak 4 sata.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške/Kruna.
by: Dijanina kuhinja
http://magicnirecepti.blogspot.com