Sastojci
kora
7 jaja
140 g. šećera
100 g. čokolade za kuvanje
140 g. pečenih mlevenih lešnika
fil
4 jaja
160 g. šećera
150 g. čokolade za kuvanje
200 g. maslaca ili margarina
Priprema kore
Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati istopljenu čokoladu, izmešati pa dodati i lešnike. Belanca umutiti u čvrst sneg i dodavati postepeno prethodnoj smesi mešajući ručno.
Peći u okruglom ili četvrtastom kalupu. Ja sam pekla u većem četvrtastom, dimenzija 28 x 37 cm i onda sekla na 4 trake. Peći na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.
fil
Mikserom penasto umutiti cela jaja i šećer na pari. Dodati i čokoladu i "kuvati" na pari uz često ručno mešanje oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.
Penasto umutiti maslac koji ne treba da bude jako omekšao, tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodavati mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom. Paziti da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svetliji i mekši, čim se sjedine prestati sa mućenjem.
Ja sam odmah filovala kore ali ako vam je maslac bio malo mekši stavite fil ponovo na neko vreme na hlađenje. Fila ima dovoljno i za filovanje okolo.
Tortu ukrasiti po želji i pre služenja ostaviti na nekoliko sati u frižider.
http://www.maminajela.com
kora
7 jaja
140 g. šećera
100 g. čokolade za kuvanje
140 g. pečenih mlevenih lešnika
fil
4 jaja
160 g. šećera
150 g. čokolade za kuvanje
200 g. maslaca ili margarina
Priprema kore
Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati istopljenu čokoladu, izmešati pa dodati i lešnike. Belanca umutiti u čvrst sneg i dodavati postepeno prethodnoj smesi mešajući ručno.
Peći u okruglom ili četvrtastom kalupu. Ja sam pekla u većem četvrtastom, dimenzija 28 x 37 cm i onda sekla na 4 trake. Peći na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.
fil
Mikserom penasto umutiti cela jaja i šećer na pari. Dodati i čokoladu i "kuvati" na pari uz često ručno mešanje oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.
Penasto umutiti maslac koji ne treba da bude jako omekšao, tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodavati mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom. Paziti da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svetliji i mekši, čim se sjedine prestati sa mućenjem.
Ja sam odmah filovala kore ali ako vam je maslac bio malo mekši stavite fil ponovo na neko vreme na hlađenje. Fila ima dovoljno i za filovanje okolo.
Tortu ukrasiti po želji i pre služenja ostaviti na nekoliko sati u frižider.
http://www.maminajela.com