One su kremaste, ukusne i veoma popularne te rijetko ko može da im odoli. Donosimo vam odličan recept za princes krofne na kojima će svi da vam zavide. Prijatno!
Sastojci za krofne:
- 250 ml vode
- 125 grama margarina ili putera
- 150 grama oštrog brašna
- prašak za pecivo (12-13 grama)
- 2 kašičice šećera
- četvoro jaja
- šećer u prahu.
Sastojci za fil:
- 500 ml mlijeka
- jedan puding od vanilije
- dvije kašičice ekstrakta od vanilije
- troje jaja
- 6 kašika sećera
- 4 kašike gustina
- 100 grama putera.
Priprema
Krofne: Stavite vodu, margarin i šećer da prokuha, umiješajte brašno sa praškom za pecivo i ostavite da se tijesto ohladi. U hladno tijesto dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom. Od tijesta (špricom ili ručno, kašikom, a možete i kroz najlon vrećicu na kojoj odsiječete jedan ćošak) pravite krofne u plehu na koji ste stavili papir za pečenje. Rernu obavezno zagrijete na 25o stepeni, pleh stavite nisko u rerni i krofne pecite na 25o stepeni 14 minuta pa na 15o stepeni još 2o minuta. Ne otvarajte rernu dok se krofne peku. Ohlađene krofne punite filom i pospite sećerom u prahu.
Fil: Umutite jaja i šećer, dodajte ekstrakt od vanilije, puding od vanilije, gustin i 200 ml mlijeka. Preostalih 300 ml mlijeka stavite da kuha. Kad prokuha, dodajte umućenu smjesu i skuhajte kao puding. Ohladite kremu i umutite je sa puterom. Filujte krofne ručno ili špricom.
http://www.dnevni.rs