Dugujem vam ovaj recept odavno. Ova tortica je krasila stol za sekin rođendan i oduševila je sve okusom i izgledom.
Nemojte se uplašiti recepta, malo je poduži ali nije ništa komplicirano.
Oduzeti će vam vremena ali će se isplatiti
Nemojte se uplašiti recepta, malo je poduži ali nije ništa komplicirano.
Oduzeti će vam vremena ali će se isplatiti
Jaconde biskvit
(preuzeto sa stranice 3,2,1 peci )
125gr sitno mljevenih badema
100gr šećera
30gr brašna
4 jaja
25gr maslaca
20gr šećera
Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Miksajte bjelanjke sa šećerom.
Maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa ga umutite sa žumanjcima.
Izmješajte bademe, brašno i šećer (20gr ).
Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera.
Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min.
Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).
Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu "golu".
Žele od malina
300gr malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30gr šećera
Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom.
Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu.
Uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulite smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.
Mousse od tamne čokolade
280gr tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3gr želatine
Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju.
U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno spatulom u čokoladu.
Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne.
Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.
Mousse od mliječne čokolade
200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine
* postupak je isti kao za prvu kremu ( mousse od tamne čokolade )
Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.
Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje.
Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.
Mirror glazura
150ml hladne vode
200gr šećera
100gr kakaa
150ml slatkog vrhnja
10gr želatine
Želatinu pripremite prema uputama.
Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije.
Maknite sa vatre, procijedite i dodajte želatinu.
Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte ( kada tortu glazirate stavite ju na rešetku ).
Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama.
* za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu 50gr bijele, 100 tamne ),
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.
http://msbakery01.blogspot.ba