MOUSSE TORTA SA ŽELEOM OD MALINE

Dugujem vam ovaj recept odavno. Ova tortica je krasila stol za sekin rođendan i oduševila je sve okusom i izgledom.
Nemojte se uplašiti recepta, malo je poduži ali nije ništa komplicirano.
Oduzeti će vam vremena ali će se isplatiti


Jaconde biskvit 

(preuzeto sa stranice 3,2,1 peci )

125gr sitno mljevenih badema
100gr šećera
30gr brašna
4 jaja
25gr maslaca
20gr šećera

Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Miksajte bjelanjke sa šećerom.
Maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa ga umutite sa žumanjcima.
Izmješajte bademe, brašno i šećer (20gr ).
Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera.
Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min.

Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).

Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu "golu".

Žele od malina

300gr malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30gr šećera

Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom.
Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu.
Uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulite smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.

Mousse od tamne čokolade

280gr tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3gr želatine 

Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju.
U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno spatulom u čokoladu.

Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne.

Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.

Mousse od mliječne čokolade

200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine

* postupak je isti kao za prvu kremu ( mousse od tamne čokolade )


Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.

Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje.
Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.

Mirror glazura 

150ml hladne vode
200gr šećera
100gr kakaa
150ml slatkog vrhnja
10gr želatine

Želatinu pripremite prema uputama.
Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije.
Maknite sa vatre, procijedite i dodajte želatinu.
Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte ( kada tortu glazirate stavite ju na rešetku ).

Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama. 


* za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu  50gr bijele, 100 tamne ),
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.

http://msbakery01.blogspot.ba