MAMINE KIFLICE SA SIROM

Za početak ove radne nedelje na meniju su kiflice;) Za dobro jutro! Uz šolju jogurta, kiflice su mi uvek najbolji izbor za doručak. A zašto mamine? Jer je ovo mamin stari recept, i od kad znam za sebe, svi su ih u familiji tako pravili, a recept se i dalje prenosi na mladje generacije jer je stvarno odličan.
Sasvim jednostavan, sa osnovinim sastojcima za testo, a kiflice su tako mekane, kao pamuk! Naročito ako deo mleka zamenite vodom, ili na postojeću količinu mleka dodate i čašu vode, uz dodatak brašna, naravno. U osnovi su sa sirom, ali ih uvek možete po svojoj želji nafilovati i slatkim nadevom. Veoma često ih napravim u obliku rolnica ili pužića koje nafilujem ljutenicom, ajvarom, šunkom, krem sirom....varijacije su razne, mada su najlepše baš kao kiflice! Ili možda ...rolnice;)

Potrebno je:
500 ml mleka*
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 kocka kvasca
3 šoljice ulja (one male za kafu, od oko 100 ml)
1 jaje
2 žumanca
oko 1 kg brašna
fil
2 belanca
100 g sira
premaz
1 jaje
1kašika mleka
kocka margarina

Priprema:
Napravite fil: umutite belanca, dodajte sir i sve zajedno promešajte. Ostavite u frižideru dok pripremate kiflice.
Od pripremljenog mleka uzmite jednu šoljicu i u njoj rastopite kvasac sa šećerom. Ostavite da zapeni.
Deo brašna i so pomešajte, sipajte nadošli kvasac, dodajte ulje, žumance i jaje i preostalo toplo mleko. Uz postepeno dodavanje brašna zamesite mekano i glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se testo lepi za ruke. 
*Deo mleka možete zameniti toplom vodom i tako umesiti kiflice, izvanredno su mekane. Ili, još lepše, ako pored 500 ml mleka dodate i čašu tople vode, tada naravno, morate povećati i količinu brašna, dodajte malo po malo i mesite, sigurno će vam trebati još oko 350-400 g brašna, ali ćete zato dobiti 3 pleha predivnih i mekanih kiflica.
Testo stavite u činiju, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči. Nadošlo testo podelite na 6 delova, svaki posebno razvijajte na pobrašnjenoj podlozi i secite na 8 trouglova.  Na svaki trougao stavite po malo fila i umotajte kiflicu, savijajući spoljne strane ka unutra kako fil ne bi iscurio, i nežno razvlačeći kraj trougla pri motanju. Kiflice poređajte na papirom obloženi pleh i ostavite da odmaraju oko 15 minuta. Zatim ih premažite jajetom umućenim sa kašikom mleka, posipite susamom i na svaku kiflicu stavite malenu kockicu margarina.

Odlučite li da napravite pužiće ili rolnice, jednostavno razvijte pravougaonu koru i isfilujte je čime god hoćete, možete posipati i malo sira odozgo, poređati kolutove šunke ili nešto drugo suhomesnato. Umotajte koru i za pužiće isecite na tanje komade, oko 2 cm debele, a za rolnice neka to budu malo veći komadi, oko 7 cm otprilike. Dalji postupak odmaranja i premazivanja je isti

Zagrejte rernu na 180 st. i ispecite pecivo dok lepo ne porumeni odozgo, meni uvek bude dovoljno oko 13 minuta pečenja.
Kiflice su divno mekane, i sutradan, a pogodne su i za zamrzavanje.

http://pekarica-suzyca.blogspot.ba