LJUBAVNA ROLADA

Tijesto:
✦ 5 bjelanjaka
✦ 10 dag šećera
✦ 2 žumanjka
✦ 8 dag oštrog brašna
✦ 2 žlice kakaa
✦ 1 žlica praška za pecivo
✦ 1 žlica octa
✦ 1 žlica likera Maraskino
✦ ½ dcl ulja
Žele:
✦ 2,5 dcl pirea od malina
✦ 2,5 dag gustina
✦ 1 - 2 žlice šećera
✦ 2 dag maslaca
Krema:
✦ 3 žumanjka
✦ 6 dag šećera u prahu
✦ ½ mljevene želatine
✦ 25 dag sirnog namaza sa 70 % mliječne masti ili mascarponea
✦ 2 žlice šećera u prahu
✦ 2 žlice limunovog soka
✦ 1 ribana korica limuna
✦ 1,5 dcl vrhnja za šlag
Za ukras:
✦ 10 dag mliječne čokolade
✦ malo vrhnja za šlag
✦ par komada malina

Priprema tijesta: Miksati bjelanjke s malo soli, pa postupno dodavati šećer do čvrstog snijega. Dodati žumanjke i kratko miksati. Pažljivo ručno umiješati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodati ocat, liker i u tankom mlazu umiješati ulje. Staviti u lim dimenzije 30 × 30 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 160 °C, 10 – 15 minuta. Pečen biskvit zarolati zajedno s papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi.
Priprema želea: Maline usitniti u 2,5 dcl pirea, malo odvojiti i pomješati s gustinom i šećerom. Zakuhati u ostatak malina i napraviti žele. U toplo dodati kockicu maslaca i dobro promiješati. Ohlađen biskvit pažljivo odrolati, maknuti papir za pečenje i premazati toplim želeom. Ohladiti.
Priprema kreme: Žumanjke tući sa šećerom u prahu na pari 10 - ak minuta do guste smjese, pa prekriti samu površinu smjese prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici. Sirni namaz ili mascarpone izmiješati s 2 žlice šećera u prahu, dodati limunov sok i ribanu koricu te sjediniti sa žumanjcima i nabubrelom i otopljenom želatinom. Na kraju pažljivo ručno umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Staviti u hladnjak na 20 minuta da se krema stisne. ²/3 kreme namazati po želeu i pažljivo zarolati. Roladu omotati prozirnom folijom sa svih strana i staviti u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Priprema ukrasa: Otopiti na pari mliječnu čokoladu s malo vrhnja za šlag, te pomiješati s preostalom 1/3 kreme. Premazati roladu izvana i ukrasiti malinama.

http://www.gospodarski.hr