LJEŠNJAK TORTA

Biskvit:

9jaja,odvojiti zumanjke od bjelanjaka
300g secera
300g przenih mljevenih ljesnjak
1 vanilin secer 

Krema/fil:

9jaja
400g secera
200g cokolade za kuhanje
400g maslaca
1 zlica ruma


       Za biskvit,odvojiti zumanjke od bjelanjaka.
Zumanjke i secer,dobro izmijesati da postanju svjetle boje i pjenasti.
Dodati ljesnjake ,pa rucno izmijesati,zatim cvrsto ulupan snijeg od bjelanjaka..sve rucno lagano sastaviti.

Smjesu podjeliti na 3 dijela i peci zasebno u papirom za pecenje postavljenom kalupu(26cm)ako hocete okruglu tortu.

Ako hocete laksi nacin,tada cijelu smjesu istresete na namazan masnocom ipobrasnjen lim od pecnice i ispecete ,pa podijelite peceni biskvit na 3 lente/snite.

Priprema kreme/fila:
 Jaja izmijesati sa secer da posvjetle i zapjene,zatim staviti iznad vodene kupelji i mijesati  dok se ne skuha krema...kada se krema pocme zgusnjavati(na dnu zdjele se vidi trag kuhace kada mijesate kremu),dodati cokoladu i konstantno mijesati da se i cokolada istopi.

Skuhanoj kremi dodati maslac i mijesati da se istopi maslac,pklriti prozirnom folijom i pustiti da se potpuno ohladi.

Ohladjenu kremu dooobro izmixati da uveca volumen.
slagati tortu.


Kremu podijeliti na 4 djela..
..svaki biskvit premazati kremom,a preostalu kremu iskorietiti za ukrasavanje i premazivanje torte izvana.
Ja sam za ukras istopila 200g cokolade za kuhanje i izlila na nacrtani krug(26cm)..pustila da se cokolada ohladi i ocvrsne.
zatim treba ugijati roplom vodom noz i isjeci na onoliko dijelova koliko vi zelite,kao kada sjecete picu!


https://ruza123-cooking.blogspot.ba