KEKS TORTA SA VIŠNJAMA I BIJELOM ČOKOLADOM

Sastojci

oko 500 g. petit keksa

3 jaja
9 kašika šećera
250 g. sira mascarpone
5 dcl slatke mlečne pavlake
100 g. bele čokolade
10 g. želatina u prahu + 4 kašike vode
oko 400 g. višanja iz kompota

2 šlaga za dekoraciju

mleko za umakanje keksa

Priprema

Razdvojiti žumanca i belanca. Prvo penasto umutiti, da pobele, žumanca i tri kašike šećera. Kuvati na pari desetak minuta, dodati belu čokoladu i čim se istopi skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, da bude blago mlaka. 



Belanca, slatka pavlaka i mascarpone neka budu subne temperature. 
Belanca umutiti sa 6 kašika šećera u čvrst sneg. Želatin staviti da nabubri i posle destak minuta ga blago zagrejati. 
Slatku pavlaku umutiti pa dodati pripremljen želatin. Dodati mascarpone, smesu od žumanaca i bele čokolade, izmiksita malo pa umešati lagano i belanca. 
Krem ostaviti jedan sat u frižideru. 

Keks umočiti u mleko, staviti polovinu fila, rasporediti višnje, utisnuti ih u fil i sve lepo izravnati, ređati drugi sloj keksa, opet fil i višnje pa treći sloj keksa. Gore i okolo staviti umućenu slatku pavlaku ili šlag.
Ostaviti preko noći u frižideru da keks opusti, fil se lepo stegne i da se sjedine ukusi. 

NAPOMENA

Smesa od žumanaca i bele čokolade mora biti kremasta, nemojte je hladiti u frižideru da postane previše čvrsta jer se neće lepo sjediniti sa ostalim sastojcima.


http://www.maminajela.com