Sastojci za koru:
- 10 bjelanaca
- 300 g šećera
- 200 g. mljevenih oraha
- 3 kašike brašna (od ove smjese naprave se 2 kore)
Fil:
- 6 dl mlijeka
- 10 žumanaca
- 18 kašika šećera
- 1 puding od vanilije
- 1 margarin (250 g)
- 100 g žele-bombona
- 100 g čokolade za kuvanje
- oko 40-ak komada petit keksa
- 250 ml slatke pavlake
Priprema kora:
Umutiti pjenasto 5 bjelanaca sa 150 g šećera, onda lagano kašikom umiješati 100 g mljevenih oraha i jednu i po kašiku brašna. Peći na pek-papiru na 180 stepeni 35 minuta. Tako napraviti još jednu koru.
Za fil: Ukuvati u 6 dl mlijeka i 18 kašika šećera, 10 žumanaca i jedan puding. U ohlađen fil umiješati jedan izmiksiran margarin i sve sjediniti. Podijeliti fil na 2 jednaka dijela. U jedan dio dodati isjeckanih 100 g žele-bombona, a u drugi istopljenu čokoladu.
Ređati: kora, pola žutog fila, red petit keksa namočenog u sok ili kuhanu crnu kafu, drugi dio žutog fila, kora, pola tamnog fila, red petita (takođe namočenog), drugi dio tamnog fila, umućena slatka pavlaka. Premazati tortu tanjim slojem sa slatkom pavlakom ili vec po Vasoj zelji. Dobro tortu ohladiti par sati u frizideru, da se fil fino stegne, a kore omeksaju, a potom je iseci na parcad i posluziti. Uzivajte u kafici i parcetu ove zaista ukusne torte.
Prijatno!
https://tortekolaci.com