ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA

Sastojci:
kora
50 ml ulja 
200 g čokolade za kuvanje
150 g šećera 
6 belanaca 
150 g mlevenih oraha 

fil
300-350 g višanja
200 g šećera
6 žumanaca
700 g kisele pavlake 20% mm (jedna Imlekova kofica)
10 g želatina

glazura
125 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuvanje
1 malo jaje

Postupak:
1. Pripremiti višnje za fil - u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.


2. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira između presečenih kora, radi lakšeg odvajanja. 

3. Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 miunta dok se ne zgusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umešati par kašika kisele pavlake, da se razrede. Želatin sipati u lonče, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrejati da se zrnca otope, pa sipati u razređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagano razmućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve izmešati. U ovom stanju fil je relativno redak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu.

4. Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil, pa poklopiti drugom korom. Obzirom da je kora lako lomljiva, treba je pažljivo preneti uz pomoć dve špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne. 

5. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuvati vrlo kratko, mešajući, tek da se jaje zagreje ali da smesa ostane retka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po celoj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti "slapove" ili razmazati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.

Savet:
Pre nego što se kalup odvoji od stegnute torte, moguće je celu tortu malo odignuti od tacne, i podvući trake od pek papira, isečene tako da zaštite tacnu od glazure, i da dopiru par cm ispod torte, kako bi se kasnije mogle lako izvući.




p.s. 
Višnje su jedna od tema junskog izdanja Mezze magazina koji obavezno treba prelistati, sadržinski je najbogatiji do sada.


http://mamajacooks.blogspot.ba