ČOKOLADNA RAPSODIJA

Sastojci:
Biskvit:

  • 1 čaša smeđeg šećera
  • 1/2 čaše oštrog brašna
  • 1/2 čaše glatkog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1/2 čaše kakaa
  • 1 jaje
  • 1/2 čaše mlijeka
  • 1/4 čaše ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1/4 čaše vrele vode
Nadjev od višanja:
  • 1 staklenka višanja
  • 50 g šećera
  • 40 g Gussnela
  • malo cimeta
Prva krema:
  • 200 g tamne čokolade Kandit
  • 350 ml slatkog vrhnja
Druga krema:
  • 200 g mliječne čokolade Kandit
  • 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugu zdjelu.
Zatim postepeno dodavajte mokre sastojke u suhe,kad se sjedine, miksati ih 2 min.
Dodati vrelu vodu i izliti u kalup promjera (26 centimetara),koji je predhodno premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Peći na 170 stepeni celzijusa, oko 45 minuta.
Nadjev od višanja:
Ocijediti višnje,te u sok od višanja umješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umješate višnje.
Prva krema:
Pripremite u zdjelu 200g tamne čokolade izlomljene na kockice, prokuhajte 150 ml slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i miješajte da se otopi čokolada. Istucite ostatak vrhnja u čvrsti snijeg te postepeno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na biskvit i višnje. Stavite u hladnjak na nekih pola sata

Druga krema:
Načinite pripremu kao i kod prvog sloja kreme samo s mliječnom čokoladom. Zalijte po ohlađenom prvom sloju, te ga stavite u hladnjak da se ohladi.

http://kuharski-recepti.blogspot.ba