Sastojci:
Biskvit:
Biskvit:
- 1 čaša smeđeg šećera
- 1/2 čaše oštrog brašna
- 1/2 čaše glatkog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika sode bikarbone
- 1/2 čaše kakaa
- 1 jaje
- 1/2 čaše mlijeka
- 1/4 čaše ulja
- 1 vanilin šećer
- 1/4 čaše vrele vode
- 1 staklenka višanja
- 50 g šećera
- 40 g Gussnela
- malo cimeta
Prva krema:
Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugu zdjelu.
Zatim postepeno dodavajte mokre sastojke u suhe,kad se sjedine, miksati ih 2 min.
Dodati vrelu vodu i izliti u kalup promjera (26 centimetara),koji je predhodno premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Peći na 170 stepeni celzijusa, oko 45 minuta.
Nadjev od višanja:
Ocijediti višnje,te u sok od višanja umješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umješate višnje.
Prva krema:
Pripremite u zdjelu 200g tamne čokolade izlomljene na kockice, prokuhajte 150 ml slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i miješajte da se otopi čokolada. Istucite ostatak vrhnja u čvrsti snijeg te postepeno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na biskvit i višnje. Stavite u hladnjak na nekih pola sata
- 200 g tamne čokolade Kandit
- 350 ml slatkog vrhnja
- 200 g mliječne čokolade Kandit
- 350 ml slatkog vrhnja
Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugu zdjelu.
Zatim postepeno dodavajte mokre sastojke u suhe,kad se sjedine, miksati ih 2 min.
Dodati vrelu vodu i izliti u kalup promjera (26 centimetara),koji je predhodno premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Peći na 170 stepeni celzijusa, oko 45 minuta.
Nadjev od višanja:
Ocijediti višnje,te u sok od višanja umješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umješate višnje.
Prva krema:
Pripremite u zdjelu 200g tamne čokolade izlomljene na kockice, prokuhajte 150 ml slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i miješajte da se otopi čokolada. Istucite ostatak vrhnja u čvrsti snijeg te postepeno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na biskvit i višnje. Stavite u hladnjak na nekih pola sata
Druga krema:
Načinite pripremu kao i kod prvog sloja kreme samo s mliječnom čokoladom. Zalijte po ohlađenom prvom sloju, te ga stavite u hladnjak da se ohladi.
Načinite pripremu kao i kod prvog sloja kreme samo s mliječnom čokoladom. Zalijte po ohlađenom prvom sloju, te ga stavite u hladnjak da se ohladi.
http://kuharski-recepti.blogspot.ba