CEMBERLON TORTA

Ako ste ljubitelj klasicnih torti, sa puno oraha i bogatom kremom od cokolade i maslaca, pa jos sve posuto grilijasom od lesnika, onda vam preporucujem ovaj raskosni desert. Za ovu priliku torta je bila dekorisana slagom sa ukusom nes-kafe i ukrasena "cipkom" od cokolade.


Sastojci za 3 kore: 12 belanaca, 12 kasika secera, 300 g mlevenih oraha, 3 kasike brasna

Fil I: 10 zumanaca, 10 kasika secera, 250 g maslaca, 70 g cokolade

Fil II: 2 zumanca, 2 kasike secera, 2 kesice vanilin secera, 2 kasike gustina (skrobnog brasna), 2,5 dl mleka

Grilijas: 150 g secera, 100 g lesnika

Priprema:

Umutiti cvrstu penu od 4 belanceta, dodati 4 kasike secera (jednu po jednu) i na kraju pazljivo umesati kasiku brasna i 100 g mlevenih oraha. Sipati u okrugli kalup precnika 26 cm (na dno kalupa staviti krug od masnog papira za pecenje). Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Postupak ponoviti i za preostale dve kore.

Zumanca i secer mutiti na pari zicom dok se krema ne zgusne, pri kraju dodati cokoladu izlomljenu na kockice i izjednaciti smesu. Kad se krema malo prohladila, dodati polovinu maslaca i izmesati sa drugim filom koji je pripremljen sa mlekom.

Za drugi fil, umutiti 2 zumanca sa 2 kasike secera, dodati gustin i oko 0,5 dl hladnog mleka koje smo odvojili od 2,5 dl. Preostalo mleko staviti da provri sa vanilin secerom, dodati polako umucena zumanca i skuvati kremu. Kad se fil ohladio (najbolje je da bude sobne temperature), dodati drugu polovinu maslaca, sve dobro umutiti i izmesati sa prvim filom.

Pripremiti grilijas: rastopiti secer kao karamel, dodati cele, oljustene i propecene lesnike. Sve izmesati i sipati na pleh koji smo podmazali uljem. Kad se grilijas ohladio, usitiniti u avanu/muzaru ili multipraktiku ako vam je zgodnije.


Filovati korice i svaku obilno posuti sa usitnjenim grilijasom (poslednju koricu ne treba posipati). Da bi se grilijas bolje zalepio, donji deo svake korice premazati sa malo fila pre nego sto se stavi odgore, a na kraju i celu tortu premazati preostalim filom. Ostaviti da se malo rashladi a zatim ukrasiti umucenim slagom.

Za slag sa ukusom nes-kafe potrebno je razmutiti 1 kasicicu instant nes-kafe u malo hladne vode, pa zatim izmesati sa umucenim slagom. Za tortu ove velicine bice potrebno oko 300 g slag pene u prahu i oko 4,5 dl hladnog mleka ili vode.

Dekoraciju napraviti od rastopljene cokolade tako sto cemo na masnom papiru uz pomoc sprica nacrtati zeljene oblike (videti sliku). Kad se cokolada potpuno stegne, pazljivo odvojiti od papira i preneti na tortu.;))

http://kuhinjica-mignone.blogspot.ba