APSURDNO ČOKOLADNI KEKSI

Baš tako- apsurdno čokoladni! Savršeni! Najbolji - ikad i zauvijek čokoladni keksi! Od prvog momenta kad sam ih probala- a bilo je to ima o-ho-ho vremena ovi su čokoladni keksići jednostavno "ljubav na prvi okusni pupoljak"!
I nema neke prigode da ih ne radim, za blagdane- može biti, ali i ne mora drugih keksića- važno je da ovih ima! Ako ih dam djeci da ih ponesu za užinu u školi- obavezno im moram staviti popriličan broj primjeraka - ne zato što su moja djeca baš tolike izjelice, već zato što svi iz razreda žele keksiće (pa čak i nastavnici)!
Za sve vas koji do sada niste otkrili i isprobali ove keksiće polazni recept po kojem sam ih počela raditi je ovaj od Jasenke , no nakon više stotina napravljenih komada- neminovno je došlo do izmjena kako u sastojcima tako i u samom postupku izrade. Donosim vam moje mjere i način rada.

Sastojci za cca 60 komada:
(manje od ovoliko vam ni ne treba praviti)
200 g čokolade sa 52% kakaa

100  g maslaca
200 g šećera
80 g meda
3 jaja
450 g mekog brašna
35 g kakaa u prahu
8 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
prstohvat soli
po želji cimet, korica naranče, kardamom
ili malo kajenske papričice
Bijela čokolada za punjenje- 60 kockica


Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. Ostavite sa strane da se malo ohladi.Dodajte med. U posebnu posudu prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo te kakaom i soli. Ukoliko stavljate začine- dodajte ih u brašno.

Mikserom izmješajte jaja sa šećerom. Ne treba puno mješati. Dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i još malo izmješajte da se šećer otopi. Polako dodavajte mješavinu brašna. Možete sve mješati mikserom na manjoj brzini. Dobit ćete mekše prhko tijesto.
Pokrijte ga prozirnom folijom tik uz tijesto i ostavite na hladnom barem pola sata.


Žlicom vadite kuglice tijesta (težine cca 20 gr) , zarolajte ih u kuglu, ravnomjerno rastanjite da dobijete diskove i na sredinu svakog stavite kockicu bijele čokolade. Lagano presavijte krajeve preko kockice- da se na sredini spoje.
Još jednom rukama "svaljajte" keksić u neki oblik "plosnate loptice" i okrenite spojeve dolje.

Kekse slažite na tepsiju na pek papir. Nemojte ih stavljati preblizu jedan drugom jer će se tijekom pečenja malo raširiti.

Tijesto je inače strukture mekog plastelina i dade se lijepo raditi s njim, ne lijepi se za ruke i bez problema mu se spoje krajevi. Dodatno brašno mu nije potrebno. Ukoliko vam se počme lijepiti za ruke - to je zbog toga što su vam ruke tople. Operite i u hladnoj vodi i nastavite sa keksićima.
Oblikovane kekse, poslagane na tepsijama, stavite ponovno na hlađenja. Ovaj put im je potrebno malo više vremena da se ohlade i da se dobro stegnu- barem 3 sata u hladnjaku.

Upalite pećnicu na 180°C da se zagrije.
Stavite tepsiju sa keksićima na srednju razinu u peći i pecite - ovisno o vašoj pećnici- 12-14 min. VAŽNO- nemojte da vam se prepeku!!! Keksići će na lagani dodir odmah dok su vrući, biti  mekani i izgledat će kao da nisu pečeni, no nemojte se zavarati, keksići su pečeni- hlađenjem će otvrdnuti. Ostavite da se ohlade na tepsiji.

I to je to! Dok su topli- bijela čokolada iz sredine će se razlijevati kad ih prelomite- hlađenjem će i ona malo očvrsnuti, no i dalje će će biti fino kremasta - pravo srce keksića!

P.S. Keksiće možete puniti bilo kojom čokoladom- ne mora to biti bijela; možete ih napuniti nutelom (u tom slučaju predlažem da najprije napravite diskove od dobro ohlađene nutele pa ih opet dobro ohladite- zamrznete i tek onda ih stavite u sredinu svakog keksića); a možete ih peći i bez ikakvog punjenja- samo tad pripazite- vrijeme pečenja bi trebalo biti nešto kraće.

http://torta-pinjur-pjat.blogspot.ba