ŽELE KOCKA

jednostavan,da jednostavniji ne može biti,baš onako kako su znale spremiti naše bake i mame,s par sastojaka,koje vrijedna domaćica,u svako doba ima u svojoj kuhinjici..sočne,mirisne,žele kocke;))
Sastojci 8 osoba
sastojci
za biskvitno tijesto
4 bjelanjka,čvrsti snijeg+ 4 žumanjka
200g. Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
250g. Glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Docela
120ml. suncokretova ulja
120ml. mlijeka
malo soli,ili par kapi limunova soka za bjelanjke
za tamno biskvitno tijesto
2-3 žlice Tamnog kakaa u prahu
1,200kg. kvalitetnih jabuka,ja sam koristila zlatni delišes
600ml. vode
1 Vanilin šećera Dolcela
mljeveni cimet po ukusu,ja ga volim i dodam ga dosta
sok od pola limuna
200g. Šećera ( kristal)-manje ili više,ovisi koliko su vam jabuke slatke
za žele kremu
600ml. kompota,gdje su se jabuke kuhale
2 Pudinga vanilin Dolcela
Priprema
1.
pripremite jabuke:
dobro operite,ogulite,očistite i narežite na ploškice.
u posudu stavite vodu,dodajte šećer,vanilin šećer,jabuke.mljeveni cimet po ukusu,sok od pola limuna ili naranče.i kuhajte,kao kompot, 4-5 minuta,ne dugo,pazite da vam se jabuke ne prekuhaju,moraju ostati (u ploškicama). smjesu-dobro ohladite.
2.
za biskvitno tijesto:
u međuvremenu dok se jabuke hlade,vi pripremite biskvit; istucite bjelanjke s malo soli,ili par kapi limunova soka u čvrsti snijeg,žumanjke izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom,dodajte naizmjenično,brašno s praškom za pecivo ,mlijeko i ulje,,pazite da vam biskvitno tijesto ne bude pretvrdo i na kraju ručno umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
3.
u kalup ili posudu za pečenje,prethodno premazanu i posutu s brašnom,lagano ulijte pola biskvitnog tijesta,na to posložite jabuke,ne moraju biti dobro ocijeđene,jer će sok,prilikom pečenja “dati”sočnost biskvitu.
4.
u drugu polovicu biskvitnog tijesta umiješajte kakao,te prelijte preko jabuka.pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva cca-pola sata.
5.
u međuvremenu dok se kolač peče vi pripremite žele smjesu:
načinite puding-žele-ali ne,na mlijeku,nego soku-slatkom sirupu od kuhanih jabuka,neka bude prilično sladak,ali sve ovisi i o vrsti i slatkoći jabula(ja uvijek koristim zlatni delišes,jer je odličan za kolače)!
6.
topli kolač,odmah prelijte kuhanim želeom,vlažnim nožem,poravnajte površinu i ostavite kolač,da se dobro ohladi,najmanje 1 sat.
Posluživanje
voće možete koristiti sezonsko,po želji i vašem ukusu..a time i mjenjati okuse pudinga…za žele kremu,morate imati 600ml. kompota od jabuka,ja sam kolač pekla u kalupu = veličina 25x35cm.
dobro ohlađeni kolač,izrežite na kocke i uživajte u ovom, laganom-ligt-(bez maslaca-margarina) što me posebno veseli;))) finom,sočnom i osvježavajućem voćnom kolačiću;))

http://kucnetajne.info