VANILIN ROŠČIĆI

Sastojci:
400 g mekog brašna tip 400
250 putera
100 g šećera
1 jaje
100 g mlevenih badema ili oraha
2 kesice vanilin šećera
Za posipanje
150gr šećera u prahu
3 kesice vanilin šećera
Priprema:
U činiju za mešanje sipati brašno, dodati puter isečen na kockice, šećer, vanilin šećer, mlevene bademe i jaje. Zamesiti glatko testo, a zatim ga pokriti i ostaviti da odstoji na hladnom najmanje sat vremena. Od testa oblikovati valjke debljine jednog centimetra, pa ih seći na prutiće dužine oko 5 cm. Svaki prutić lagano valjati, stanjivati krajeve u špic, pa ih saviti u oblik roščića (potkovice). Slagati na pleh i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Treba da ostanu beli.
Ostaviti ih u plehu da se ohlade, da se ne bi lomili. Potom ih valjati u šećer u prahu i čuvati u metalnoj kutiji. Ovako spremljeni roščići mogu stajati tri do četiri nedelje.
Ako se prave posni roščići, umesto putera upotrebiti margarin i izostaviti jaje, biće jednako ukusni.
https://srbijaulice.com