POTREBNO:
Za podlogu:
- 4 žumanjka
- 280 g brašna
- 150 g šećera
- 200 g margarina
- 1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 2 žlice gustina
- 300 g ribizla
PRIPREMA:
- Za podlogu pomiješati brašno sa šećerom, napraviti udubinu u sredini, dodati kiselo vrhnje i žumanjke te nasjeckani margarin. Sve skupa umijesiti u glatko prhko tijesto. Ako primjetite da vam je mekano, omotajte ga u foliju i pospremite na 30-tak minuta u hladnjak. Ja sam svoje tijesto odmah razvaljavala bez odležavanja u hladnjaku i ispalo je ok.
- Prhko tijesto razvaljati na veličinu malo veću od promjera lima u kojemu će se torta peći. Premazati lim tankim slojem maslaca, posuti brašnom pa pažljivo premjestiti tijesto u lim. Prstima uzdignuti i formirati rubove odnosno stranice torte. Sada preko svega stavite veći komad alu folije pa preko istresite kuglice za pečenje, a ukoliko ih nemate, savršeno će poslužiti grah ili riža. Zajedno sa grahom (ili kuglicama) pecite podlogu u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180C 20 minuta. Kada biste podlogu pekli samo tako bez ikakvog opterećenja, u sredini bi se napuhala, a rubovi bi jednostavno pali prema sredini 😉
- Dok se podloga peče miksajte bjelanjke dok ne postanu jako čvrsti snijeg. Tada dodjte postepeno šećer i miksajte sve dok šaum ne postane sjajan. Tada dodajte gustin pa sve skupa kratko promiksajte. Sada su na redu ribizle! Dodajte ribizle u čvrsti šaum i ručno ih kuhačom umiješajte.
- Polupečenu podlogu izvadite iz pećnice, pećnicu odmah smanjite na 150C. Maknite opterećenje s folijom (grah u mojem slučaju) pa udubinu ispunite pripremljenim šaumom sa ribizlama. Vratite tortu u pećnicu i pecite još 50 minuta na 150C. Torta je gotova kada na vrhu postane hrskavo zlatna.
- I to je to. Ohladite, režite, poslužite i uživajte svakim okusnim populjkom 😉 Dobar tek!
http://recipeci.com