ŠTRUDLA SA MAKOM

1/2 kvasca
2dl mleka
1dl vode
1 kašika šećera
1 jaje
120gr margarina
600gr brašna
300gr mlevenog maka
2dl mleka
1 šolja šećera
3 kašike pekmeza od kajsija
Priprema:
2dl mleka staviti da provri sa šećerom pa kad provri preliti mleveni mak i
ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi dodati džem i izmešati.
Staviti kvasac u toplo mleko sa šećerom da nakisne. U posudu staviti brašno
pa istresti mleko, dodati vodu, pa margarin i jaje i umesiti testo. Ostaviti
testo da odstoji pola sata.
Premesiti pa podeliti na dva dela.
Raširiti prvu jufkicu na dužinu 70cm, širinu 25cm i debljinu 2,3mm.
Rasporediti pola smese od maka svuda ravnomerno pa uviti i preseći je na dva
dela.
Isto uraditi i sa drugom jufkom.
Štrudle premazati žumancetom i staviti da se peku, bez prethodnog ostavljanja
da nakisnu.
Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
https://srbijaulice.com