SOFIJINE KOCKE

Sastojci

Za tijesto:
3
jaja
150 g
šećera
50 ml
ulja
100 ml
mlijeka
100 g
čokolade
70 g
brašna
1
100 g
mljevenih lješnjaka
Za kremu:
400 ml
mlijeka
1
60 g
šećera
100 g
čokolade
50 ml
jake crne kave
250 g
maslaca
Za glazuru:
20 g
maslaca
100 g
čokolade

Priprema


  1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte električnom mješalicom, dodajte ulje, mlijeko, otopljenu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i lješnjake.
  2. Sve dobro izmiješajte, a smjesu zatim izlijte u namašćen i brašnom posut lim veličine 22×36 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
  3. Prašak za puding pomiješajte sa 2- 4 žlice (40-60 g) šećera. Od 400 ml hladnog mlijeka oduzmite 6 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  4. 1.      Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
    2.      U topli puding umiješajte otopljenu čokoladu i crnu kavu. Izlijte ga u dublju zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite.
    3.      Maslac pjenasto izradite i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmiješajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu.
    4.      Za glazuru, maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice i miješajte dok ne dobijete glatku strukturu.
    5.      Kolač dobro ohladite, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.

    Savjet

    Postupak pripreme kolača ćete ubrzati ako čokoladu i žličicu instant kave dodate vrelom mlijeku prije nego ukuhate puding.