POTREBNO JE:
Kore:
- 100 g meda,
- 150 g šećera,
- 20 kašika brašna,
- 3 šoljice ulja,
- 5 šoljica kisele vode,
- 1 kašičica sode bikarbone.
Fil:
- 250 g šećera,
- 2 šoljice vode,
- 2 kašike kakaoa,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 300 g mlevenih oraha.
Glazura:
- 200 g šećera u prahu,
- 2 kašike prokuvale vode,
- ekstrat od malina, višnje ili jagode.
PRIPREMA:
Kore:
- Promešati med sa uljem i kiselom vodom, dodati šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom.
- Testo treba da bude nešto gušće nego za palačinke. Za jednu su potrebne dve manje kutlače testa.
- Kalup za pečenje kora obložiti namazanim papirom ili folijom, pa tek onda uliti testo u kalup.
- Peći kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojiti je od papira ili folije.
- Od ove količine dobiće se pet kora, a ako želite deblju tortu, povećajte sastojke za pola.
Fil:
- Ušpinovati 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodati mlevene orahe, kakao i vanilin šećer.
- Izmešati sve pažljivo i toplim filom premazati pečene kore.
- Zadnju koru premazati glazurom od šećera.
Glazura:
- Umutiti 200 g šećera sa dve kašike ključale vode.
- Kad se masa ujednači i počne da peni, dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, višnje ili jagode.
https://www.posnajela.rs