POSNA ČOKOLADNA TORTA

POTREBNO JE:

Za testo:
  • 2 šolje vode,
  • 2 šolje šećera,
  • 1/2 šolje ulja,
  • 3 šolje brašna,
  • 3 kašike kakaoa,
  • 2 kesice vanilin šećera,
  • 2 kesice praška za pecivo,
  • 1 kašičica ravna cimeta,
  • 2 kašike ruma.
Za fil:
  • 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, malina, pomorandža, ribizle + malo soka od limuna)
Za glazuru:
  • 100 g crne čokolade za kolače,
  • 1 kašika margarina.
Za preliv:
  • 100 g šećera,
  • 1dl vode,
  • 1 kašika ruma,
  • korica od 1 limuna rendana.

PRIPREMA:

  1. Prvo zagrejati rernu na 200 stepeni C, zatim okrugli kalup obložiti peki papirom.
  2. Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
  3. Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
  4. Kada se odvoji testo od papira pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je.
  5. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.
  6. Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
  7. Sada kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
  8. Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera.
  9. Potom tortu premažemo ostatkom džema.
  10. Napravimo glazuru tako što na laganoj vatri otopimo čokoladu i margarin i to dobro umutimo da se sjedini.
  11. Prelijemo tortu i odozgo narendamo koricu od limuna.
  12. Stavite tortu u frižider da se hladi i tek sutradan seći na parčad i služiti.
  13. Uz kolač može da se posluži i posni šlag.
https://www.posnajela.rs