SASTOJCI ZA LEŠNIK KOCKE:
Za biskvit:
- 7 belanaca,
- 200 g šećera
- 300 g lešnika,
- 5 kašika glatkog brašna.
Za kremu:
- 7 žumanaca,
- 750 ml mleka,
- 7 kašika šećera,
- 5 kašika jestivog skroba,
- 1 vanilin šećer,
- 250 g maslaca sobne temperature,
- 500 ml slatke pavlake.
LEŠNIK KOCKE SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:
- Za kremu prvo ugrejte mleko u loncu, a manji deo mleka odvojite i pomešajte sa žumancima, šećerom, vanilin šećerom i gustinom.
- Kada mleko provri, smanjite ringlu na najslabije i dodajte smesu sa žumancima.
- Mešajte varjačom dok se smesa ne zgusne, pokrijte površinu providnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Omekšali maslac penasto umutiti pa ohlađenu kremu još jednom promešajte i u nju umutite maslac.
- Za biskvit propržiti lešnik na suvom tiganju, oljuštite ih pa ih sameljite.
- Ulupajte belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer šećer.
- Kad ste dobili sjajnu i čvrstu smesu, umešajte mlevene lešnike i brašno.
- Smesu ravnomerno rasporedite u namašćeni pleh veličine 20 x 30 cm pa pecite 15-20 min. na 180C u prethodno ugrejanoj rerni.
- Preko ohlađenog biskvita ravnomerno premažite kremu.
- Umutite šlag od slatke pavlake pa premažite kolač.
- Neka kolač odstoji preko noći u frižideru, a sutradan ga secite na kocke i poslužite.
- www.tortekolacirecepti.com