LJEŠNJAK KOCKE

SASTOJCI ZA LEŠNIK KOCKE:

Za biskvit:
  • 7 belanaca,
  • 200 g šećera
  • 300 g lešnika,
  • 5 kašika glatkog brašna.
Za kremu:
  • 7 žumanaca,
  • 750 ml mleka,
  • 7 kašika šećera,
  • 5 kašika jestivog skroba,
  • 1 vanilin šećer,
  • 250 g maslaca sobne temperature,
  • 500 ml slatke pavlake.

LEŠNIK KOCKE SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

  1.  Za kremu prvo ugrejte mleko u loncu, a manji deo mleka odvojite i pomešajte sa žumancima, šećerom, vanilin šećerom i gustinom.
  2. Kada mleko provri, smanjite ringlu na najslabije i dodajte smesu sa žumancima.
  3. Mešajte varjačom dok se smesa ne zgusne, pokrijte površinu providnom folijom i ostavite da se ohladi.
  4. Omekšali maslac penasto umutiti pa ohlađenu kremu još jednom promešajte i u nju umutite maslac.
  5. Za biskvit propržiti lešnik na suvom tiganju, oljuštite ih pa ih sameljite.
  6. Ulupajte belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer šećer.
  7. Kad ste dobili sjajnu i čvrstu smesu, umešajte mlevene lešnike i brašno.
  8. Smesu ravnomerno rasporedite u namašćeni pleh veličine 20 x 30 cm pa pecite 15-20 min. na 180C u prethodno ugrejanoj rerni.
  9. Preko ohlađenog biskvita ravnomerno premažite kremu.
  10. Umutite šlag od slatke pavlake pa premažite kolač.
  11. Neka kolač odstoji preko noći u frižideru, a sutradan ga secite na kocke i poslužite.
  12. www.tortekolacirecepti.com