Za žuti krem:
240 g šećera,
100 g gustina,
4 žumanceta,
sok i rendana kora 4 limuna
600 ml vode.
100 g gustina,
4 žumanceta,
sok i rendana kora 4 limuna
600 ml vode.
Za beli fil:
200 g šećera i 4 belanceta.
Komade hladnog putera brzo utrljajte u brašno koje ste pomešali sa šećerom i
prstohvatom soli da dobijete mrvičastu smesu. Sipajte tri, četiri kašike hladne
vode, zamesite testo, umotajte plastičnom folijom i ohladite 60 minuta u
frižideru. Testo razvijte u obliku kruga koji je veći od kalupa, pritisnite po
dnu, izvucite uz ivicu, izbockajte viljuškom i pecite u rerni na 180 stepeni
oko 15 minuta. Za to vreme, pomešajte šećer, gustin, koru od limuna, sipajte
postepeno vodu i kuvajte na srednjoj vatru, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
Sklonite s ringle, umešajte žumanca i limunov sok, još kratko kuvajte i sipajte
preko mlake kore. Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, rasporedite preko
žutog krema i pecite u rerni na 160 stepeni dok ne porumeni. Kolač ohladite u
frižideru i servirajte sutradan.
prstohvatom soli da dobijete mrvičastu smesu. Sipajte tri, četiri kašike hladne
vode, zamesite testo, umotajte plastičnom folijom i ohladite 60 minuta u
frižideru. Testo razvijte u obliku kruga koji je veći od kalupa, pritisnite po
dnu, izvucite uz ivicu, izbockajte viljuškom i pecite u rerni na 180 stepeni
oko 15 minuta. Za to vreme, pomešajte šećer, gustin, koru od limuna, sipajte
postepeno vodu i kuvajte na srednjoj vatru, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
Sklonite s ringle, umešajte žumanca i limunov sok, još kratko kuvajte i sipajte
preko mlake kore. Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, rasporedite preko
žutog krema i pecite u rerni na 160 stepeni dok ne porumeni. Kolač ohladite u
frižideru i servirajte sutradan.
(Novosti)