KREMASTI KOLAČ S JAGODAMA I ČOKOLADOM

POTREBNO:
Za kore:
  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
Za kremu:
  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 800 g jagoda
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice suncokretovog ulja
PRIPREMA:
  1. Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer i ocat te miksati tako dugo dok smjesa ne postane sjajna. Veliki lim od pećnice obložiti papirom za pečenje koji treba dobro nauljiti, pa potom preko njega rasporediti smjesu od bjelanjaka i šećera. Poravnati površinu pa peći u pećnici na 140ºC 1,5 sat. Kora bi nakon ovog vremena trebala blago požutjeti i biti potpuno hrskava na dodir. Pečenu koru oprezno iskrenuti iz lima i maknuti papir za pečenje, sa čijim odljepljivanjem ne biste trebali imati većih problema ukoliko ste papir doista dobro nauljili.
  2. Pečenu koru izrezati na tri jednaka dijela. U međuvremenu otopiti čokoladu sa 50 g maslaca i uljem. Prerezane kore premazati ravnomjerno otopljenom čokoladom pa pustiti da se potpuno ohladi i stisne.
  3. Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, gustin i mlijeko. Sve skupa kuhati u loncu na pari nekoliko minuta. Krema se jako brzo ukuha i postane gusta, dovoljno je 3-4 minute. U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen maslac.
  4. Vrhnje za šlag umiksati u čvrsti šlag, jagode isjeći na manje komadiće.
  5. Slagati redom koru, žutu kremu, jagode, šlag…i tako dok sve ne potrošite. Za kraj naribajte samo po vrhu malo čokolade i to je to. Meni je ovaj kolač najljepši kad ostane ovako čupav sa strana. Dobro rashladiti sve skupa i uživati u nesvakidašnje finom okusu. Kolač će se nakon što odstoji, a najbolje je da to bude preko noći u hladnjaku, puno lakše rezati s obzirom da je jako uzak i visok. Dobar tek!
http://recipeci.com