KOLAČ S KIVIJEM

Sastojci
300-400 g kivija

Za biskvit:
4 jaja
110 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
50 ml ulja
½ žličice cimeta u prahu
prstohvatklinčić u prahu
100 g mljevenih badema
120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
50 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica ruma

Za posipavanje:
1 žlica šećera u prahu


Priprema


1. Kivi ogulite i narežite na ploške.
2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Žumanjcima dodajte još ulje, cimet, klinčić, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, vrhnje, rum i na kraju snijeg od bjelanjaka.
4. Pleh za pečenje (veličine 20×30 cm) obložite papirom za pečenje. Na to izlijte pola količine pripremljene biskvitne smijese, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 5 minuta.
5. Biskvit izvadite iz pećnice i po površini položite pola količine narezanih ploški kivija. Vratite ga u pećnicu i kolač nastavite peći oko 10 minuta.
6. Zatim biskvit ponovo izvadite iz pećnice, po površini kolača rasporedite preostale ploške kivija i kolač nastavite peći još 20–25 minuta da dobije lijepu zlatno žutu boju.

Posluživanje


Kolač s kivijem ohladite, narežite na ploške, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet

Narezane ploške kivija uvaljajte u malo pšeničnog oštrog brašna, a zatim položite na biskvit.
Snijeg od bjelanjaka žlicom lagano umiješajte u biskvitnu smjesu.