Sastojci
kore
|
|
10 svježih
|
jaja
|
200 g
|
kristal šećera
|
2 paketića
|
vanilin šećera
|
5 punih žlica
|
baby grisa
|
5 punih žlica
|
oštrog brašna
|
5 punih žlica
|
gorkog kakaa
|
5 žlica
|
tečnog meda (agacija)
|
1,5 paketić
|
praška za pecivo
|
prstohvat
|
soli
|
50 ml
|
mlijeka
|
270 ml
|
ulja
|
fil
|
|
700 ml
|
vrhnja za šlag
|
1 paketić
|
Instant želatine Fix (npr. Dolcela,Dr.Oetker) ili obične
želatine ili šlagfixa…..
|
3 žlice
|
mlijeka
|
1 žlica
|
tečnog meda (agacija)
|
pola žličice
|
arome vanilije
|
1. glazura (za
fil)
|
|
120 g
|
čokolade za kuhanje
|
70 g
|
maslaca
|
1 žlica
|
vode
|
2 žlice
|
ulja
|
2. glazura (na
kolaču)
|
|
220 g
|
čokolade za kuhanje
|
100 g
|
maslaca
|
3 žlice
|
ulja
|
1 žlica
|
vode
|
1 žličica
|
šećera u prahu
|
Priprema
- Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati gris. Lagano miksati… lagano uliti mlijeko i ulje, dodati med. Umiješati i posebno istučen snijeg od 5 bjelanaca (s prstohvatom soli).
- Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) – jedan obložen pek papirom, drugi premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
- Peći zajedno u pećnici s ventilatorom (ili svakog posebno u običnoj pećnici) na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Ako imate staru pećnicu – temperaturu povisite na 175 stupnjeva.
- Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
- Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno mješanje.
- Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno vrhnje za šlag (stavljeno u zamrzivač na par minuta), miksati najvećom brzinom dok ne postane ekstra gusto. Dodati Insant želatinu Fix (a možete i 2 paketića šlag fixa ako ne koristite želatinu), dodati mlijeko, med i vanilin esenciju, još jednom dobro izmiksati.
- Pola kreme premazati na biskvitu koji se pekao bez pek papira. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
- U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno mješanje – uspjeh zagarantiran.
- Staviti glazuru na stranu neka se malkice ohladi…
- Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu.
- Drugi biskvit (koji se pekao na pek papiru) izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte (tj. premažite) čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
- Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.
Posluživanje
I’m sorry što se ovo čini komplicirano, ali željela sam objasniti
postupak od riječi do riječi… samo ga slijedite i uspjeh zagarantiran :)Ako pripremate kolač za klince, možete ga izrezati na kocke i prelivati svaki posebno sa čokoladnom glazurom… e to će biti pravi Kinder Pingvinići!