Sastojci za 8 osoba
Tjesto
1 zumanjak
1 cijelo jaje
200 grama putera(ne slanog)
2 dl mlijeka
1 kvasac
8 kasika secera
1 mala kasicica soli
500 grama brasna
Fil
100 grama proprzenih/mljevenih oraha
100 grama secera
2 bjelanka
Priprema
1. Za tjesto je potrebno potopiti kvasac da nadodje, a u medjuvremenu umutiti puter, jaja, secer, sol, mlijeko, koru jednog limuna i na kraju brasna.
2. Dodati i kvasac i napraviti odmah osam brojem jufki i ostaviti ih da odstoje jedan sat. Svaku jukfu podijeliti u osam dijelova i filovati orasima.
Pleh podmazati sa malo masnoce i napraviti razmak izmedju kiflica oko dva cm.
3. Ostaviti da odstoje jos oko pola sata. peci na 200 stepeni C, oko 10 do 15 minuta.
4. Kada su pecene, odozgo ih posuti secerom u prahu u koji je umijesan vanilin secer.
Posluživanje
5. U tijesto se moze dodati 100 gr maka, pekmeza ili sira.
Najlijepse su dok su jos uvijek tople!