GRČKA MLIJEČNA PITA

Za krem: 225 g šećera, 75 g griza, 20 g gustina, 2 jaja, 4 žumanceta, 1,5 l mleka, 2 kašičice ekstrakta vanile i prstohvat muskatnog oraščića. Za sirup: 280 g šećera i rendana limunova kora. Plus: 12 tankih kora i 120 g otopljenog putera.

Za sirup zagrejte šećer, koru i 180 ml vode dok ne provri, pojačajte vatru i kuvajte pet minuta. Šećer, gustin, griz, jaja i žumanca umutite mikserom. U šerpi zagrejte mleko, vanilu i oraščić. Kad proključa sipajte u smesu od jaja, uz stalno mešanje. Vratite u šerpu i zagrevajte dok se ne zgusne. Na radnu ploču stavite koru, premažite puterom, poklopite drugom korom, opet namažite puterom i tako poređajte šest kora (poslednju nemojte mazati puterom). Zajedno ih premestite u podmazan pleh, ali tako da obložite dno i bočne ivice. Sipajte topli krem. Ostatak kora pripremite na isti način, stavite preko krema, ivice uvucite prema dnu pleha. Isecite na 12 pravougaonika, poprskajte hladnom vodom i pecite 25 minuta u rerni na 180 stepeni. Toplu pitu prelijte ohlađenim sirupom.

(Novosti)