Potrebno:
500 g brašna,
2 jajeta,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Narendana korica narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
2 jajeta,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Narendana korica narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Brašno ubacite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45min da nadođe. Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, ili ako nemate možete i čašom, vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da upije višak ulja.
Na kraju pospite ih šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemom .
https://srbijaulice.com