ČOKOLINA

Vrijeme pripreme
1 h i 30 min

Sastojci


Mjera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup 23 cm
3 žlice
brašna
3 žlice
šećera
30 g
maslaca
1 žlica
kakaa u prahu
1/3 vrećice
praška za pecivo
1
jaje
Preljev od bijele čokolade
200 g
bijele čokolade
200 ml
vrhnja za šlag
50 g
maslaca
Čokoladna krema
300 g
tamne čokolade za kuhanje
200 ml
vrhnja za šlag
50 g
maslaca
400 ml
vrhnja za šlag
2
šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g
kakaa u prahu
Dekoracija
krokant oraha

Priprema

BISKVIT
  1. Kalup pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.
  3. Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
  4. Dodajte brašno i opet promiješajte.
  5. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima.
  6. Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
  7. Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.
PRELJEV OD BIJELE ČOKOLADE
  1. 200 ml vrhnja za slag kuhajte do točke vrenja.
  2. Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
  4. Stavite preljev u hladnjak na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretecan.
ČOKOLADNA KREMA
  1. Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
  2. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
  3. Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.
  4. Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno cvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele cokolade.
  5. 400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
  6. Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.
  7. Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
  8. Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
  9. Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
  10. Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
  11. Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite.

Posluživanje

Hvala draga tnova za ovu prekrasnu netherlinu, jako si me razveselila, a okus mora biti čaroban, uopće ne sumnjam, velika pusa!
Tortu nije potrebno dugo rashlađivati, da krema ne postane pretvrda. 15tak minuta prije posluživanja izvadite ju iz hladnjaka.