Vrijeme pripreme
|
1 h i 30 min
|
Sastojci
Mjera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup 23
cm
|
|
3 žlice
|
brašna
|
3 žlice
|
šećera
|
30 g
|
maslaca
|
1 žlica
|
kakaa u prahu
|
1/3 vrećice
|
praška za pecivo
|
1
|
jaje
|
Preljev od bijele čokolade
|
|
200 g
|
bijele čokolade
|
200 ml
|
vrhnja za šlag
|
50 g
|
maslaca
|
Čokoladna krema
|
|
300 g
|
tamne čokolade za kuhanje
|
200 ml
|
vrhnja za šlag
|
50 g
|
maslaca
|
400 ml
|
vrhnja za šlag
|
2
|
šlag fixa (ukoliko je
potrebno)
|
20 g
|
kakaa u prahu
|
Dekoracija
|
|
krokant oraha
|
Priprema
BISKVIT- Kalup pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.
- Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
- Dodajte brašno i opet promiješajte.
- Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima.
- Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
- Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.
- 200 ml vrhnja za slag kuhajte do točke vrenja.
- Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
- Stavite preljev u hladnjak na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretecan.
- Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
- Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
- Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.
- Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno cvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele cokolade.
- 400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
- Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.
- Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
- Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
- Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
- Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
- Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite.
Posluživanje
Hvala draga tnova za ovu prekrasnu netherlinu, jako si me
razveselila, a okus mora biti čaroban, uopće ne sumnjam, velika pusa!Tortu nije potrebno dugo rashlađivati, da krema ne postane pretvrda. 15tak minuta prije posluživanja izvadite ju iz hladnjaka.