Sastojci
biskvit
|
|
125 grama
|
maslaca
|
100 grama
|
secera
|
2
|
jaja
|
150 grama
|
brasna
|
2 zlice
|
kakaa
|
1 ravna zlicica
|
sode bikarbone
|
180 ml
|
jogurta
|
1 zlica
|
marmelade od kajsija
|
krema od limuna
|
|
2 manja
|
jaja
|
100 grama
|
secera
|
50 grama
|
maslaca
|
1
|
limun/ sok i ribana korica
|
100 ml
|
tucenog slatkog vrhnja
|
3 lista
|
zelatine
|
krema od
cokolade
|
|
250 grama
|
tamne cokolade
|
150 ml
|
tekuceg slatkog vrhnja
|
50 grama
|
maslaca
|
150 ml
|
tucenog slatkog vrhnja
|
1
|
slag-fix
|
Priprema
Biskvit- Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
- Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
- Peci u limu velicine 30×40 cm.
- Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
- Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
- Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
- Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
- Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.
- Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu cokoladu.
- Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
- Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem. Ta masa ce vam sluziti za preljev .
- U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa slag-fixom.
Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.