ČOKO-LIMUN ŠNITE

Sastojci

biskvit
125 grama
maslaca
100 grama
secera
2
jaja
150 grama
brasna
2 zlice
kakaa
1 ravna zlicica
sode bikarbone
180 ml
jogurta
1 zlica
marmelade od kajsija
krema od limuna
2 manja
jaja
100 grama
secera
50 grama
maslaca
1
limun/ sok i ribana korica
100 ml
tucenog slatkog vrhnja
3 lista
zelatine
krema od cokolade
250 grama
tamne cokolade
150 ml
tekuceg slatkog vrhnja
50 grama
maslaca
150 ml
tucenog slatkog vrhnja
1
slag-fix

Priprema

Biskvit
  1. Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
  2. Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
  3. Peci u limu velicine 30×40 cm.
  4. Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
Krema od limuna
  1. Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
  2. Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
  3. Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
  4. Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.
Krema od cokolade
  1. Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu cokoladu.
  2. Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
  3. Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem. Ta masa ce vam sluziti za preljev .
  4. U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa slag-fixom.
Postupak slaganja kolaca

Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.