800 g šećera,
250 g maslaca,
300 g mlevenih oraha,
300 g mlevenog keksa (petit beurre)
75 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca,
300 g mlevenih oraha,
300 g mlevenog keksa (petit beurre)
75 g čokolade za kuvanje
Glazura za bajaderu:
150 g čokolade za kuvanje,
75 g maslaca i 50 gr šećera.
75 g maslaca i 50 gr šećera.
Priprema:
Staviti šećer i vodu u veći lonac ili šerpu i kuvati na blagoj vatri dok se sav šecer ne otopi i smesa postane nalik sirupu. Nakon toga dodati maslac, orahe i keks i dobro promešati. Podeliti tako dobijenu i rastopljenu masu na dva dela i u jedan deo dodati 75 g rastopljene čokolade koja će taj drugi deo obojiti u tamniju nijansu. Tako će se dobiti karakteristične dve boje bajadere. Osim toga, u jednu od polovina možete dodati mleko u prahu da bi se dobila mlečna bajadera. Na četvrtastoj tacni prvo rasporediti tamnu smesu debljine jednog prsta, a onda pažljivo preko nje svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru od rastopljene čokolade, šećera i maslaca.
https://srbijaulice.com