Za 8 osoba potrebno je: 3 jabuke iseckane na kockice, 2 banane narezane na kolutove, sok od pola limuna, 250 g brašna + 20 g za kalup, pola kašičice praška za pecivo, 180 g mekog putera omekšalo + 20 g za kalup, 3 jajeta, 180 g šećera u prahu, prstohvat soli. Za šam glazuru: 2 belanca, prstohvat soli, 110 g šećera u prahu.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubokoj činiji posudi umutite puter i 180 g šećera u prahu dok ne dobijete kremastu smesu, pa umešajte jedno po jedno jaje, prosejano brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte sok od limuna, iseckane jabuke i banane. Puterom podmažite kalup za tortu, pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu i poravnajte kašikom. Pecite oko 45 minuta, sačekajte da se malo ohladi i izvadite iz kalupa. U međuvremenu, umutite belanca sa prstohvatom soli. U šerpici pomešajte 110 g šećera u prahu i 2 kašike vode , zagrejte i kuvajte dok se ne pretvori u gust sirup. Vreo sirup postepeno izmešajte sa umućenim belancima i mutite mikserom dok se šam ne ohladi. Sipajte preko kolača, grilujte 3 minuta u vreloj rerni i poslužite kad se ohladi.
(Novosti)
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubokoj činiji posudi umutite puter i 180 g šećera u prahu dok ne dobijete kremastu smesu, pa umešajte jedno po jedno jaje, prosejano brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte sok od limuna, iseckane jabuke i banane. Puterom podmažite kalup za tortu, pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu i poravnajte kašikom. Pecite oko 45 minuta, sačekajte da se malo ohladi i izvadite iz kalupa. U međuvremenu, umutite belanca sa prstohvatom soli. U šerpici pomešajte 110 g šećera u prahu i 2 kašike vode , zagrejte i kuvajte dok se ne pretvori u gust sirup. Vreo sirup postepeno izmešajte sa umućenim belancima i mutite mikserom dok se šam ne ohladi. Sipajte preko kolača, grilujte 3 minuta u vreloj rerni i poslužite kad se ohladi.
(Novosti)