Tart sa banana-kremom

Ovaj tart pravi se lako i brzo, kao što se i jede kada se lepo ohladi u frižideru.

* * * Sastojci:* * *


Za rastresito testo 


230 gr. brašna

125 gr. ohlađenog putera

2 žumanca

kašičica vanilin šećera


prstohvat soli

60 gr. šećera u prahu

i malo vode




Za krem

5 dl mleka

3 žumanca

100 gr. šećera

2 kašičice ekstrakta vanile


35 gr. gustina

30 gr. putera

tri-četiri banane

200 gr. šlaga


* * * Priprema:* * * 





U veću posudu stavite brašno, so i šećer, dodajte komadiće putera i mesite da dobijete rastresitu masu.

Zatim dodajte žumanca i malo-pomalo vode i nastavite da mesite dok ne dobijete kompaktno testo.


Formirajte loptu, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru. 


Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 4 mm i njime obložite podmazan, plitak, okrugli pleh.

Prekrijte papirom za pečenje, odozgo sipajte šaku-dve pasulja i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


Pečeno testo sasvim ohladite, pa celu površinu prekrijte kolutićima banana.

Odozgo rasporedite krem i ostavite da odstoji u frižideru minimum 60 minuta.


* * * Pre serviranja preko ohlađenog krema nanesite šlag i ukrasite kolutićima banana.* * * 


Prijatno!