biskvit:
6 žumanjaka
3 kašike kakaa
prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje mlijeka
pola šolje ulja
pola šolje brašna
(ja sam stavila četvrtinu šolje brašna i pola šolje prezla tj krušnih mrvica)
zaljev
šolja mlijeka
pola šolje šećera
fil
6 bjelanjaka
šolja šećera
glazura
4-5 kašika kakaa
3-4 kašike šećera
malo ulja
malo mlijeka
umutiti žumanca i šećer, pomalo dodavati mlijeko da se šećer prije otopi. dodati ulje i ostatak mlijeka, prezlo, brašno, kakao i prašak. izliti u namaštenu srednju tepsiju. peći 25-30 min na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.
kad ubacite kolač da se peče imate slobodnih 15 minuta pa možete biti na forumu
poslije 15 min umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka (sobne temperature) i šećera. zakuhajte zaljev pa ostavite da se prohladi. zaliti kolač pa odmah rasporediti snijeg po njemu.
smanjiti temp na 160 stepeni pa peći oko 10 min. isključiti i ostaviti u rerni još 10 min. u međuvremenu u šerpici od zaljeva staviti sastojke za glazuru pa prokuhati da bude tečna. kad se malkoooo prohladi premazati po vrućem kolaču i odmah rezati kocke da se glazura malo slijeva sa strana
kolač se može ODMAH jesti
6 žumanjaka
3 kašike kakaa
prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje mlijeka
pola šolje ulja
pola šolje brašna
(ja sam stavila četvrtinu šolje brašna i pola šolje prezla tj krušnih mrvica)
zaljev
šolja mlijeka
pola šolje šećera
fil
6 bjelanjaka
šolja šećera
glazura
4-5 kašika kakaa
3-4 kašike šećera
malo ulja
malo mlijeka
umutiti žumanca i šećer, pomalo dodavati mlijeko da se šećer prije otopi. dodati ulje i ostatak mlijeka, prezlo, brašno, kakao i prašak. izliti u namaštenu srednju tepsiju. peći 25-30 min na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.
kad ubacite kolač da se peče imate slobodnih 15 minuta pa možete biti na forumu
poslije 15 min umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka (sobne temperature) i šećera. zakuhajte zaljev pa ostavite da se prohladi. zaliti kolač pa odmah rasporediti snijeg po njemu.
smanjiti temp na 160 stepeni pa peći oko 10 min. isključiti i ostaviti u rerni još 10 min. u međuvremenu u šerpici od zaljeva staviti sastojke za glazuru pa prokuhati da bude tečna. kad se malkoooo prohladi premazati po vrućem kolaču i odmah rezati kocke da se glazura malo slijeva sa strana
kolač se može ODMAH jesti