Orehnjača je tradicionalni hrvatski specijalitet koji se priprema od dizanog tijesta s nadjevom od mljevenih oraha. No, pšenično brašno i veće količine bijelog šećera čine ga namirnicom koja nije dobrodošla na tanjure onih koji izbjegavaju ove namirnice, kako zbog dijete, tako i zbog zdravlja. Pred vama je LCHF orehnjača koja će zadovoljiti stroge kriterije mnogih i naći svoje mjesto na blagdanskim tanjurima.
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenog lana
- 3 velike žlice psylliuma
- 200 g mladog sira (skute)
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- naribana korica 1 limuna
- 70 g masla (ghee)
- 1 žlica masti
- 1 žlica sukrina (eritrit)
- 2 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
Umutite mikserom sve sastojke i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na najmanje 1 sat. Tijesto razvaljajte između dva masna papira.
Sastojci za kremu:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 6 kockica tamne čokolade
- 2 žlice maslaca
- 250 g mljevenih oraha
- naribana korica naranče
- 2 žlice ruma, malo cimeta i vanilije
Postupak:
2 dcl. slatkog vrhnja zagrijte pa u njemu otopite 6 kockica tamne čokolade i 2 žlice maslaca. U to ubacite 250 g mljevenih oraha, naribanu koricu jedne naranče, 2 žlice ruma, malo cimeta i vanilije. Po želji možete dodati malo stevije.
Premažite tijesto kremom.
Uz pomoć papira zarolajte. Svaku štrucu premažite žumanjkom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva oko 15 min (ovisi o pećnici, pratite da ne potamni) pa smanjite na 170 i pecite još 35 min. Ugasite i ostavite u pećnici da se ohladi.
Autorica: Duška Siriščević
Izvor: Facebook grupa LCHF sljedbenici
Izvor: Facebook grupa LCHF sljedbenici
Dobar tek i uživajte!