a 4 osobe: 2,5 dl slatke pavlake, 1 dl mleka, 4 žumanca, 30 g putera, 120 g šećera, 4 kašike smeđeg šećera, 125 g badema i limun.
Pomešajte slatku pavlaku i mleko, dodajte struganu koru pola limuna i zagrejte, zatim sklonite s ringle i ostavite sa strane 30 minuta. Za to vreme bademe stavite u pleh i pecite ih 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Prelijte 40 g šećera s kašikom vode i kuvajte dva minuta, sklonite s ringle, dodajte pržene bademe i mešajte dok se sirup ne kristalizuje. Vratite na ringlu i nastavite da mešate da šećer dobije zlatno-žutu boju, pa sipajte na list papira za pečenje i ostavite da se sasvim ohladi. Penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i sve pomešajte sa ohlađenom mešavinom slatke pavlake i mleka.
Dobijenu masu rasporedite u četiri vatrostalne činije i pospite smeđim šećerom. Činije poređajte u pleh do pola napunjen vodom i kockicama leda, pa pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ukrasite mlevenim karamelizovanim bademima i struganom limunovom korom.
(Večernje novosti)
Pomešajte slatku pavlaku i mleko, dodajte struganu koru pola limuna i zagrejte, zatim sklonite s ringle i ostavite sa strane 30 minuta. Za to vreme bademe stavite u pleh i pecite ih 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Prelijte 40 g šećera s kašikom vode i kuvajte dva minuta, sklonite s ringle, dodajte pržene bademe i mešajte dok se sirup ne kristalizuje. Vratite na ringlu i nastavite da mešate da šećer dobije zlatno-žutu boju, pa sipajte na list papira za pečenje i ostavite da se sasvim ohladi. Penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i sve pomešajte sa ohlađenom mešavinom slatke pavlake i mleka.
Dobijenu masu rasporedite u četiri vatrostalne činije i pospite smeđim šećerom. Činije poređajte u pleh do pola napunjen vodom i kockicama leda, pa pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ukrasite mlevenim karamelizovanim bademima i struganom limunovom korom.
(Večernje novosti)