KOLAČ S GROŽĐEM


Za 4-6 osoba: 540 g brašna, 14 g suvog kvasca (pekarski), ulje, na vrh noža soli, 3 dl vode, 500 g zrna crnog grožđa, 50 g braon šećera, kašika brašna i šećer u prahu.

U većoj posudi pomešajte brašno i kvasac, dodajte 0,3 dl ulja, malo soli i vodu, pa sve dobro izmesite prstima. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da testo nadođe. Premesite i podelite na dva dela. Jedan deo istanjite i njime obložite podmazan i brašnom posut četvrtast pleh. Poprskajte sa 3 kašike ulja, odozgo rasporedite zrna gožđa i sipajte 30 g braon šećera koji ste pomešali sa kašikom brašna. Drugu koru istanjite i njome prekrijte grožđe. Testo dobro utapkajte po ivicama da tokom pečenja ne popuca, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom, poprskajte mešavinom kašike ulja i kašike vode i pospite preostalim braon šećerom. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.